'Vitaal Van Start geeft hulp en vernieuwende inzichten om je zwangerschap en gezondheid positief te beïnvloeden.' - Edwin Wiersma (verloskundige, docent en therapeut)

5 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby en die van jezelf + tips!

5 weken zwanger

5 Weken zwanger zijn begint bij zwangerschapsdag 36 en loopt tot en met dag 42. Je zit nu in je 6e zwangerschapsweek.

De lengte van je baby is nu 2 millimeter.
Je baby is nu 3 weken oud! (dag 22 – 28)
Het gewicht van je baby is bijna 1 gram.

In dit artikel krijg je informatie over:

 • De ontwikkeling van je baby
 • De zwangerschapshormonen
 • De zwangerschapkwalen
 • 5 weken zwanger tips

Leestijd: 2 minuut en 35 seconden

Na het lezen van dit artikel weet je precies welke ontwikkelingen je baby doormaakt en weet je ook precies wat je deze week kan doen.

5 weken zwanger en jouw baby

Deze week is een belangrijke week voor je baby. Zijn hartje is zich nu namelijk aan het ontwikkelen. Ook de hersenen en de ruggenmerg worden nu in aanleg gemaakt. De basis van je baby is nu dus in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat je er een gezonde leefstijl op na houdt.

5 weken zwanger

Vorige week was je baby nog een heel klein recht steeltje. Deze week verandert hij naar een steeltje dat zich langzaam veranderd naar een C-vorm. Het lijkt nu op een klein boontje van ongeveer 2 millimeter.

Tweeling

Soms splitst een bevruchte eicel zich in twee delen die beiden afzonderlijk een vruchtje vormen. Als dit bij jou ook zo is, krijg je een eeneiige tweeling! Deze tweeling is altijd van hetzelfde geslacht, lijken op elkaar en hebben ook dezelfde erfelijke eigenschappen. Toeval heeft ervoor gezorgd dat je zwanger bent van een tweeling.
Je kan ook zwanger zijn van een tweeeiige tweeling. Dit is vaak erfelijk bepaald. In dit geval was er niet één eicel gerijpt maar waren er twee eicellen tegelijkertijd gerijpt en losgelaten om vervolgens beiden bevrucht te worden. Een tweeeiige tweeling kan verschillen in geslacht en uiterlijk. 

Kortom: belangrijke functies en organen worden nu aangemaakt bij je baby('s).

5 weken zwanger en jouw ontwikkelingen

Zwangerschapshormonen

In deze week kun je met zekerheid zeggen of je zwanger bent of niet. De test is nu namelijk super betrouwbaar. Hoewel je nog niets van de zwangerschap ziet, kun je je wel al flink zwanger voelen. Je kan steeds meer zwangerschapssymptomen ervaren zoals gespannen borsten en misselijkheid. Dit komt door de toename van het zwangerschapshormoon hCG en progesteron. Gelukkig betekent dit niet dat je er niets aan kan doen. We kunnen namelijk uitgaan van een simpel principe: hoe gezonder je eet, hoe gezonder jij je voelt en hoe beter je hormoonbalans is. Dit is cruciaal voor het gezond laten ontwikkelen van je baby. Als je wel zwangerschapskwalen ervaart, zijn er veel natuurlijke dingen die je kan doen om dit te verzachten en een beter milieu te creëren voor je baby('s).

Zwangerschapskwalen

Je kan nog last hebben van de kwalen uit week 4. Ook kun je nu nieuwe kwalen ervaren zoals bijvoorbeeld meer moeten plassen. Het is belangrijk dat je, ondanks dat je vaker naar het toilet gaat, extra water drinkt.

Een zwangere vrouw heeft ongeveer 3 liter water nodig per dag. Dit is belangrijk voor een optimale ontwikkeling van je baby én ook voor jezelf. Als je voldoende water drinkt, kan dit ook misselijkheid voorkomen en tegengaan.

5 weken zwanger? Dit zijn de tips:

 • Informeer familieleden en/of vrienden die je in vertrouwen wilt nemen als je dit nog niet hebt gedaan.
 • Als je nog niet bent gestart, start dan met het slikken van minimaal een goede foliumzuur. Let op: niet alle foliumzuur is gezond voor jou en je baby! Je leest erover in dit artikel.
 • Verander gewoontes zoals het nemen van alcohol, sigaretten, medicatie en suiker of synthetische zoetstoffen.
 • Laat de kattenbak schoonmaken door iemand anders vanwege de mogelijke besmetting met de parasiet toxoplasma gondii.
 • Maak een afspraak met een verloskundige bij jou in de buurt. Je hebt geen doorverwijzing nodig maar het is wel handig om alvast contact te hebben met je verloskundige.
 • Pas eventueel je verzekering aan.
 • Zorg voor goede voeding, rust en ontspanning.
 • Beweeg tegelijkertijd ook voldoende. Eventueel kun je al een zwangerschapssport uitkiezen zoals zwangerschapsdansen, -yoga of zwemmen.

---------------------------------------------------------------------------------------

DE VITAAL VAN START METHODE. DÉ NATUURLIJKE METHODE VOOR EEN GEZONDE ZWANGERSCHAP!

Wil je meer weten over wat je wel en niet kan eten tijdens de zwangerschap, hoe je kan genezen van zwangerschapskwalen en wat je zelf kan doen om je baby('s) zo gezond mogelijk te laten ontwikkelen? Het fysieke boek vitaal van start geeft adviezen voor de vrouw om gezond en gelukkig zwanger te zijn!
5 weken zwanger
---------------------------------------------------------------------------------------

© 2016-2019 – Sanne Knijn, all rights reserved

Disclaimer: deze website geeft geen medisch advies. Bij twijfel: raadpleeg een verloskundige of (huis)arts 

Koop vitaal van start

vitaal van start
vitaal van start
Normale prijs
€22,50
Aanbiedingsprijs
€22,50