'Vitaal Van Start geeft hulp en vernieuwende inzichten om je zwangerschap en gezondheid positief te beïnvloeden.' - Edwin Wiersma (verloskundige, docent en therapeut)

4 weken zwanger: symptomen, tips en ontwikkeling baby

4 weken zwanger

4 weken zwanger zijn begint bij zwangerschapsdag 28 en loopt tot en met dag 35. Het is je 5e  zwangerschapsweek.

De lengte van je baby is nu 1 millimeter.
Het gewicht van je baby is nog 0 gram. 

In dit artikel staat uitleg over:

 • Het zwangerschapshormoon
 • De zwangerschapssymptomen
 • Tips bij een zwangerschap
 • De ontwikkeling van je baby

Leestijd is slechts 2 minuut en 58 seconden.

Na het lezen van dit artikel weet je precies welke ontwikkelingen je doormaakt op dit moment van je zwangerschap en wat jij kan doen om dit te optimaliseren.

4 weken zwanger en jouw baby

Na 4 weken zwanger zijn, heeft jouw baby zijn plek gevonden in je baarmoeder. Het embryo ontwikkelt zich snel maar lijkt nog niet op een baby. Deze eerste weken en de komende weken zijn zeer belangrijk voor de rest van het leven van je baby.

De verschillende lichaamsonderdelen en organen ontwikkelen zich nu snel. Je baby bestaat nu uit 3 duidelijke lagen die over elkaar heen liggen. Het zenuwstelsel, de ogen, het haar en de huid worden gevormd in de buitenste laag. De middelste laag vormt het hart, de nieren, geslachtsorganen, botten en spieren. De binnenste laag groeit uit tot onder andere de longen en de lever.4 weken zwanger

De placenta lijkt nu nog meer op een eierzakje en zal zich vanaf nu gaan vormen. De placenta zorgt ervoor dat de voedingsstoffen over een aantal weken via jouw bloed in het bloed van je baby terechtkomen en dat afvalstoffen van je baby via jouw lichaam weer worden afgevoerd. Je lichaam werkt hard om alle processen optimaal te laten verlopen en daarom is het nu meer dan ooit belangrijk om gezond te eten.

Kortom: als je 4 weken zwanger bent lijkt je baby lijkt nog niet op een baby. Hij is zich wel in razend tempo aan het ontwikkelen. Het is belangrijk dat je hiervoor de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

4 weken zwanger en jouw ontwikkelingen

Het zwangerschapshormoon

Normaal gesproken zou deze week je menstruatie beginnen. Als je nu al een positieve test in je handen hebt, ben je snel met het nieuws dat je al 4 weken zwanger bent! Veel vrouwen zullen namelijk deze week merken dat de menstruatie uitblijft. Mogelijk is een zwangerschap de oorzaak. Als een bevrucht eitje zich gezond heeft kunnen nestelen in een gezond milieu in je baarmoeder scheidt je lichaam op dit moment een hormoon uit dat de menstruatie stopt.

Blijft jouw menstruatie uit en weet je nog niet zeker of je 4 weken zwanger bent? Dit is het moment dat je een zwangerschapstest kan doen. Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid Humaan Choriongonadotrofine (hCG) hormoon in je urine. Vanaf de innesteling van jouw bevruchte eicel wordt het hCG hormoon door de placenta geproduceerd.

4 weken zwanger

Het hormoon hCG is verantwoordelijk voor het optimaal houden van de tijdelijke hormonale huishouding tijdens de zwangerschap. De tijdelijke hormoonhuishouding is verantwoordelijk voor het aanmaken van de hormonen progesteron en oestrogeen die nodig zijn voor het onderhoud van je baarmoederslijmvlies. Het hCG hormoon kan ook zwangerschapsbraken veroorzaken.

De waarde van het hCG hormoon verdubbeld ieder twee dagen tot week 12. Als je op dag 1 van je uitgebleven menstruatie een test doet die negatief is, kan het goed zijn dat er nog te weinig hCG in je lichaam hebt. Vermoed je nu toch zwanger te zijn? Dan kun je over 3 dagen nog eens een test doen.

Als je 4 weken zwanger bent, zit je in je eerste trimester en heb je de eerste zwangerschapsmaand er al op zitten! Je gaat nu je 2e zwangerschapsmaand in.

Kortom: het hCG hormoon is belangrijk voor het optimaliseren van je tijdelijke hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap.

De zwangerschapssymptomen 4 weken zwanger

De eerste lichamelijke kenmerken van een zwangerschap zijn:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Vermoeidheid
 • Gespannen aanvoelen van je borsten
 • Winderigheid en/of een opgeblazen gevoel

4 weken zwanger: tips bij zwangerschapskwalen

Het is belangrijk om je lichaam nu al te voeden met de juiste voedingsstoffen. Als je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en binnenhoudt, en je lichaam kan het goed opnemen, is er minder kans op het ontwikkelen van zwangerschapskwalen.

Misselijkheid kun je voorkomen en verbeteren door het drinken van voldoende water. Tijdens de zwangerschap heb je meer water nodig, omdat je meer bloed aanmaakt, vruchtwater aanmaakt en doordat water een inhoudsstof is van iedere cel in je lichaam. Water is ook nodig voor het ontwikkelen van gezonde hersenen van je baby.

Braken kun je verhelpen door het eten van voldoende actief foliumzuur, vitamine B6 en B12. Ook speelt magnesium een belangrijke rol bij het voorkomen of verbeteren van braken.

Vermoeidheid kan worden verbetert door het eten van voldoende vezels, goede vetzuren, ijzer, actieve B-vitamines en magnesium.

Je borsten kunnen gespannen aanvoelen. Als je het prettig vindt, kun je ze masseren met een klein beetje kokosolie zodat de spanning iets aangenamer wordt.

Winderigheid en een gespannen buik kun je verhelpen door gluten uit tarwe en spelt te vermijden. Gluten kunnen namelijk winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Kortom: tijdens de zwangerschap kun je te maken krijgen met kwalen. Deze kun je voorkomen of verhelpen door goede voeding.

4 weken zwanger? Dit zijn de tips

 • Verander gewoontes zoals het nemen van alcohol, sigaretten, medicatie en suiker of synthetische zoetstoffen.
 • Maak een afspraak met een verloskundige bij jou in de buurt.
 • Pas eventueel je verzekering aan.
 • Zorg voor goede voeding, rust en ontspanning.
 • Informeer familieleden en/of vrienden die je in vertrouwen wilt nemen.

---------------------------------------------------------------------------------------

DE VITAAL VAN START METHODE. DÉ NATUURLIJKE METHODE VOOR EEN GEZONDE ZWANGERSCHAP!

Wil je meer weten over wat je wel en niet kan eten tijdens de zwangerschap, hoe je kan genezen van zwangerschapskwalen en wat je zelf kan doen om je baby('s) zo gezond mogelijk te laten ontwikkelen? Het fysieke boek vitaal van start geeft adviezen voor de vrouw om gezond en gelukkig zwanger te zijn!
4 weken zwanger
---------------------------------------------------------------------------------------

© 2016-2019 – Sanne Knijn, all rights reserved

Disclaimer: deze website geeft geen medisch advies. Bij twijfel: raadpleeg een verloskundige of (huis)arts  

 

Koop vitaal van start

vitaal van start
vitaal van start
Normale prijs
€22,50
Aanbiedingsprijs
€22,50