Menu

Suiker tijdens de zwangerschap: de gevaren en tips om dit te voorkomen

suiker

In dit artikel geef ik een overzicht van 6 nadelige effecten van suiker tijdens de zwangerschap. Ook geef ik tips om deze nadelige effecten te voorkomen.

Dit artikel is bedoeld voor jou als je grip wilt krijgen op je zwangerschap, de ontwikkeling van je baby en je eigen ontwikkeling.

Inhoud:

  • De gevolgen van suiker bij een kinderwens
  • De gevolgen van suiker tijdens de zwangerschap
  • Lightproducten en de gevolgen
  • Advies ter preventie of genezing
  • Alternatieven voor suiker
  • Conclusie

De gevolgen van suiker bij een kinderwens (voor de conceptie)

Suiker pleegt roofbouw in je lichaam. Het betekent letterlijk dat het voedingsstoffen kost om suiker te kunnen verwerken. Hieronder lees je wat specifiek de gevolgen zijn van het eten van suiker voor de zwangerschap.

Verminderde vruchtbaarheid

Gesuikerde dranken, met name in combinatie met koolzuur, veroorzaakt een lagere vruchtbaarheid bij de man en de vrouw.[1]

Uit onderzoek blijkt dat producten met een hoge Glycemische Index (GI) negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid en de kans op een gezonde zwangerschap verkleinen.[2] 

Een verklaring hiervoor is het toenemen van insulineresistentie en oxidatieve stress. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van sperma én het tast de ovulatiefunctie aan.

Voedingsmiddelen met een hoge GI zijn o.a.:

  • aardappelen
  • snelkookrijst
  • fastfood
  • maïs
  • snoep
  • koek
  • frisdrank
  • vruchtensap
  • dadelstroop
  • suiker
  • honing

📄 Kortom: suikerrijke producten en producten met een hoge GI tasten de vruchtbaarheid van man en vrouw aan.

De gevolgen van suiker tijdens de zwangerschap

We weten allemaal dat (te veel) suiker ongezond is. Het is ook goed om te weten welke gevolgen suiker heeft op je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Ik heb hier onderzoek naar gedaan en laat graag zien wat de gevolgen kunnen zijn van het eten en drinken van suiker tijdens de zwangerschap.

Onderstaande lijst staat hier niet om je bang te maken. Wel om je bewust te maken zodat je een bewuste keuze kan maken als het aankomt op voeding tijdens de zwangerschap

Vroeggeboorte

Suiker en transvetten in onder andere chips, kant- en klaarmaaltijden en geraffineerde graanproducten verhogen het risico met bijna 50% op een vroeggeboorte en een verminderde lichaamslengte van de baby.[3]

Geboortedefecten

Zwangere vrouwen die rond de bevruchting veel producten met een hoge GI gebruiken, hebben grotere kans op kinderen met afwijkingen aan de hersenen of de wervelkolom.[4]

Pre-eclampsie

Als witte suiker(producten) meer dan 25% van de totale energie-inname uitmaakt, is de kans op pre-eclampsie 3.6 keer hoger dan wanneer de witte-suikerinname slechts 8,5% van het geheel uitmaakt.[5]

📄 Kortom: het nemen van suiker tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind.



Light-producten en de gevolgen

Je begrijpt nu waarom je beter geen suiker tijdens de zwangerschap kan gebruiken. Je vraagt je nu misschien af of een light-product gezoet met synthetische zoetstoffen beter zou zijn. Ook dit heb ik voor je uitgezocht zodat en de gevolgen van light-producten heb ik hieronder voor je uitgeschreven.

Vroeggeboorte

Light-dranken gezoet met synthetische zoetstoffen zoals aspartaam en sacharide vergroten de kans op een vroeggeboorte van je baby voor de 37e[6]

Aankomen en overeten

Synthetische zoetstoffen zorgen ervoor dat je aankomt. Dit komt vermoedelijk doordat de tong zoet proeft waardoor lichaamsprocessen voor het afbreken van zoet worden aangestuurd én het zorgt voor overeten.[7]

📄 Kortom: light producten en synthetische zoetstoffen zijn geen gezond alternatief voor suiker. 

Adviezen ter preventie en genezing

Je weet nu dat het eten van suiker of synthetische zoetstoffen niet altijd zonder complicaties zal verlopen. Het is begrijpelijk dat je er alles aan wilt doen om de complicaties te voorkomen. Hieronder lees je precies wat jij kan doen om de ontwikkeling van je baby én die van jezelf te ondersteunen en complicaties kan voorkomen.

Advies bij verbetering van de vruchtbaarheid

  • Dit geldt zowel voor man als vrouw: eet meer onbespoten groenten en fruit.[8] [9]
  • Vervang melkproducten door andere eiwitrijke bronnen zoals noten, zaden, champignons, plantaardige melk of kies eens voor kokosproducten (minder eiwit, meer goede vetten).[10]
  • Eet minimaal 3 stuks fruit per dag.[11]
  • Kies ervoor om geen fast food meer te eten.[12] Vul je voedingspatroon juist met verse groenten, kruiden (niet alle kruiden zijn veilig!), fruit, eiwitten en vetten.
  • Eet of slik voldoende vitamine B12. Bij een tekort aan deze vitamine heb je een grotere kans op onvruchtbaarheid of miskramen.[13]
suiker

Advies om de kans op een vroeggeboorte te verkleinen

  • Houd er voor de conceptie en tijdens de zwangerschap een gezond voedingspatroon op na, bestaande uit pure voedingsmiddelen zoals: fruit, groenten, eiwitten en goede vetten.[14] Zet dit tijdens de zwangerschap ook door.
  • Slik dagelijks een kwalitatief goede multivitaminencomplex.[15]
  • Slik ook voldoende zuivere omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat te lage bloedspiegels van de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) tijdens de zwangerschap zijn gerelateerd aan vroeggeboorte.[16] [17]
  • Uit onderzoek blijkt dat het slikken van vitamine C en E de kans op een vroeggeboorte verkleind.[18]
  • Een tekort aan vitamine B12 tijdens de zwangerschap is geassocieerd met een verhoogd risico van een vroeggeboorte (<37 weken) en een kindje met een te laag geboortegewicht.[19]

Wist je dat een verhoogde inname aan vitamine B11 (foliumzuur) van je B12 voorraad snoept? Daarom is het zo belangrijk dat je gedurende je zwangerschap foliumzuur en B12 in de juiste combinatie binnenkrijgt. 

Advies voor een gezonde lichaamslengte van je baby

  • Slik dagelijks een kwalitatief goede multivitaminencomplex.[20]
  • Vitamine D uit een supplement heeft een positieve invloed op het gewicht (gemiddeld 103 gram meer) en de lengte (gemiddeld 0,3 cm langer) van je baby.[21]

Advies om de kans op geboorteafwijkingen te verkleinen

  • Eet vitale voedingsstoffen uit fruit, groenten, goede vetten, knollen, kruiden (niet alle kruiden zijn geschikt tijdens de zwangerschap!) en eiwitten. Drink voldoende water.
  • Slik de juiste vorm van foliumzuur: folaat. Slik deze altijd in combinatie met de actieve vorm van B12. Eerder heb ik hier een artikel over geschreven.
  • Slik dagelijks een kwalitatief goede multivitaminencomplex. Uit onderzoek blijkt dat een multivitaminencomplex bijdraagt aan een verkleinde kans op een neurale buisdefect zoals een open ruggetje. Ook nam de kans op een kindje met een hart- of vaatafwijking, afwijkingen aan de urinewegen of aan de ledematen af.[22]

Advies bij pre-eclampsie en om dit zoveel mogelijk te voorkomen

  • Er is een verband gevonden tussen een vitamine D tekort en het hebben van een zwangerschapssuiker. Zwangere vrouwen met zwangerschapssuiker hadden een verlaagde spiegel van vitamine D in hun bloed zo bleek uit onderzoek.[23] Wanneer je tijdens de zwangerschap vitamine D-rijke voeding eet, dan bescherm je de baby tegen het ontwikkelen van insuline-afhankelijke suikerziekte. Vitamine D zit voornamelijk in zit in vette vis en ei.
  • Uit onderzoek blijkt dat het slikken van vitamine C en E de kans op het ontwikkelen van pre-eclampsie verkleint.[24]

Advies ter voorkoming van aankomen in gewicht

  • Houd je bloedsuikerspiegel stabiel door vitale voedingsstoffen te eten en tegelijkertijd suikerproducten én light-producten te vermijden.

De kwaliteit van je bloedsuikerspiegel bepaalt of je wel of niet te veel aankomt tijdens de zwangerschap. In Vitaal Van Start heb ik een heel hoofdstuk geschreven over de gevolgen van een ongezonde bloedsuikerspiegel en insulineresistentie tijdens de zwangerschap en hoe je hiervan kan herstellen.

📄 Kortom: je krijgt grip op je vruchtbaarheid, zwangerschap en de ontwikkeling van je kindje door gezond te eten, voldoende te drinken en aan te vullen met suppletie. In Vitaal Van Start lees je precies hoe je dat kan doen.

Alternatieven voor suiker tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je vaak, vooral tijdens je eerste trimester, trek hebben in zoete snacks. Het is echter begrijpelijk dat je dat niet al te vaak wilt eten vanwege de geraffineerde suikers die erin zitten en de mogelijke gevolgen hiervan. Ook als je een kinderwens hebt, doe je er goed aan om geraffineerde suikers te vermijden.

Toch is het lekker om af en toe een gezonde zoete snack te nemen. Je kan eigen snacks maken of tussendoortjes kopen die gezoet zijn met de volgende producten:

  1. Kokosbloesemsuiker
  2. Palmsuiker
  3. Ahornsiroop (met mate)
  4. Rauwe honing (koud)
  5. Natuurlijk stevia
  6. Fruit zoals banaan, dadel en vijg

📄 Kortom: er zijn natuurlijke zoetstoffen die je, ook tijdens de zwangerschap, veilig kan gebruiken.

Conclusie

Je hebt in dit artikel veel gelezen. Ik begrijp het als je niet alles kan onthouden. En gelukkig hoeft dat ook niet. Je kan sowieso altijd naar dit artikel terugkomen om het opnieuw te lezen. En als je morgenochtend de kern van de boodschap nog weet, behaal je veel winst! De kern van mijn boodschap aan jou is:

Het is beter voor jezelf, je vruchtbaarheid, zwangerschap en voor je baby als je geraffineerde suikers laat staan. Ook synthetische zoetstoffen hebben een verwoestend effect. Je kan echter wel natuurlijke zoetstoffen gebruiken zoals kokosbloesemsuiker en fruit.

Bronnen

[1] Hatch EE, Wesselink AK, Hahn KA, Michiel JJ, Mikkelsen EM, Sorensen HT, Rothman KJ, Wise LA. Intake of Sugar-sweetened Beverages and Fecundability in a North American Preconception Cohort. Epidemiology. 2018 May;29(3):369-378.

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17882137

[3] Grieger JA, Grzeskowiak LE, Clifton VL. Preconception Dietary Patterns in Human Pregnancies Are Associated with Preterm Delivery. J Nutr 2014; 144(7):1075-80

[4] Shaw GM, Quach T, Nelson V, Carmichael SL, Schaffer DM, Selvin S, Yang W. Neural tube defects associated with maternal periconceptional dietary intake of simple sugars and glycemic index. Am J Clin Nutr 2003; 78(5):972-8

[5] Clausen T, Slott M, Solvoll K, Drevon CA, Vollset SE, Henriksen T. High intake of energy, sucrose, and polyunsaturated fatty acids is associated with increased risk of preeclampsia. Am J Obstet Gynecol. 2001; 185(2):451-8

[6] Halldorsson TI, Strøm M, [..], Olsen SF. Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women. Am J Clin Nutr 2010; 92(3):626-33

[7] Anses – Saisine n° 2011-SA-0015 – 14 maart, 2011

[8] Chiu YH, Afeiche MC et al. Fruit and vegetable intake and their pesticide residues in relation to semen quality among men from a fertility clinic. Hum Reprod. 2015 Mar 30. pii: dev064

[9] Chiu YH, Williams PL, Gillman MW et al. Association Between Pesticide Residue Intake From Consumption of Fruits and Vegetables and Pregnancy Outcomes Among Women Undergoing Infertility Treatment With Assisted Reproductive Technology. JAMA Intern Med. 2017. doi: 10.1001/jamainternmed.2017.5038

[10] Cramer D.W, American Journal of Epidemiology 1994;139(3):282-289.

[11] Grieger JA, Grzeskowiak LE, [..], Roberts CT. Pre-pregnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy. Hum Reprod 2018 May 4 

[12] Grieger JA, Grzeskowiak LE, [..], Roberts CT. Pre-pregnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy. Hum Reprod 2018 May 4 

[13] Bennett M. Vitamin B12 deficiency, infertility and recurrent fetal loss.J Reprod Med. 2001; 46(3):209-12

[14] Grieger JA, Grzeskowiak LE, Clifton VL. Preconception Dietary Patterns in Human Pregnancies Are Associated with Preterm Delivery. J Nutr 2014; 144(7):1075-80

[15] Wolf HT, Hegaard HK, [..], Pinborg AB. Multivitamin use and adverse birth outcomes in high-income countries: a systematic review and meta-analysis. Am J Obstet Gynecol 2017 Apr 1

[16] Olsen SF, Halldorsson TI, [..], Zhou W. Plasma Concentrations of Long Chain N-3 Fatty Acids in Early and Mid-Pregnancy and Risk of Early Preterm Birth. EBioMedicine 2018 Aug 3

[17] Leventakou V, Roumeliotaki T, [..], Chatzi L. Fish intake during pregnancy, fetal growth, and gestational length in 19 European birth cohort studies. Am J Clin Nutr 2014; 99(3):506-16

[18] Cardoso PM, Surve S. The Effect of Vitamin E and Vitamin C on the Prevention of Preeclampsia and Newborn Outcome: A Case-Control Study. J Obstet Gynaecol India 2016; 66(Suppl 1):271-8

[19] Rogne T, Tielemans MJ, [..], Risnes KR. Associations of Maternal Vitamin B12 Concentration in Pregnancy With the Risks of Preterm Birth and Low Birth Weight: A Systematic Review and Meta-Analysis of Individual Participant Data. Am J Epidemiol 2017; 185(3):212-223

[20] Wolf HT, Hegaard HK, [..], Pinborg AB. Multivitamin use and adverse birth outcomes in high-income countries: a systematic review and meta-analysis. Am J Obstet Gynecol 2017 Apr 1

[21] Pérez-López FR, Pasupuleti V, [..], Hernandez AV. Effect of vitamin D supplementation during pregnancy on maternal and neonatal outcomes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Fertil Steril 2015; 103(5):1278-88

[22] Wolf HT, Hegaard HK, [..], Pinborg AB. Multivitamin use and adverse birth outcomes in high-income countries: a systematic review and meta-analysis. Am J Obstet Gynecol 2017 Apr 1

[23] Maghbooli Z, Hossein-Nezhad A, [..], Larijani B. Correlation between vitamin D3 deficiency and insulin resistance in pregnancy. Diabetes Metab Res Rev 2008; 24(1):27-32

[24] Cardoso PM, Surve S. The Effect of Vitamin E and Vitamin C on the Prevention of Preeclampsia and Newborn Outcome: A Case-Control Study. J Obstet Gynaecol India 2016; 66(Suppl 1):271-8