Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Lees het hier! + GRATIS download

wat kan je niet eten als je zwanger bent

Je bent zwanger of je wilt gezond zwanger worden, en je wilt het volgende precies weten: wat kan je niet eten tijdens de zwangerschap. Maar ook: wat kan je wel eten tijdens de zwangerschap. Dit is begrijpelijk want jij wilt net zoals iedere andere moeder grip op de ontwikkeling van je kind.

In dit artikel staat per categorie één belangrijke do en één belangrijke don't tijdens de zwangerschap.

Na het lezen van dit artikel heb je meer kennis over het volgende: wat kan je wel en wat kan je niet eten tijdens de zwangerschap.

Inhoud

 • Verse voeding
 • Dranken
 • Graan
 • Zuivel
 • Ei
 • Noten
 • Zaden
 • Vlees
 • Vis
 • Vetten
 • Hulpstoffen
 • Medicatie
 • Verpakkingen
 • Cosmetica
 • Download overzicht

  

Verse voeding

DO DON'T
Biologisch verse voeding zoals fruit, groenten, knollen en kruiden Niet biologische voeding*

*Was en schil het product altijd als je dit eet. Maar kies liever voor biologische voeding, omdat uit onderzoek blijkt dat bestrijdingsmiddelen (pesticiden) de kans op een gezonde zwangerschap en levendgeborenen verkleint.[1] Ook blijkt dat bestrijdingsmiddelen zoals Roundup in en op onze voeding de kans op autisme bij het kind vergroot.[2]

Kun je niet alles biologisch eten en drinken? Hieronder vind je een top 10 overzicht van voedingsmiddelen die het meest worden bespoten:

 1. Perzik
 2. Appel
 3. Paprika
 4. Bleekselderij
 5. Nectarine
 6. Aardbei
 7. Kers
 8. Sla
 9. Druif
 10. Peer

Kortom: een zwangere vrouw kan niet alle ogenschijnlijk gezonde producten eten tijdens de zwangerschap. Met name ‘standaard’ voeding bespoten met pesticiden kan het ongeboren kind beschadigen.

 

Dranken

DO DON'T
Zuiver water (Light) frisdranken*

*Gesuikerde dranken of dranken gezoet met zoetstoffen verhogen de bloedsuikerspiegel. Dit veroorzaakt een verschuiving in de hormonen waardoor de kans op een gezonde zwangerschap wordt verkleint én je meer kans hebt op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Ook kan je kindje met een ongezonde bloedsuikerspiegel worden geboren.

In dit artikel lees je meer over suiker en zoetstoffen tijdens de zwangerschap, de gevolgen ervan én wat je eraan kan doen. 

wat kan je niet eten als je zwanger bent

Kortom: zwangere vrouwen doen er goed aan om gesuikerde dranken en light-dranken te vermijden en gebruik van koffie en bepaalde kruidenthee te verminderen.

 

Graanproducten

DO DON'T
Haver Tarwe

Uitleg: er bestaan graansoorten die tijdens de zwangerschap verstorend kunnen werken en graansoorten die juist positieve effecten geven tijdens de zwangerschap. Dit heeft onder andere te maken met de belasting met gluten.

 

Zuivel

DO DON'T
Griekse yoghurt 10% vet Koemelk

Uitleg: gefermenteerde zuivelproducten zijn een aanvulling op het eetpatroon van een zwangere vrouw. Zuivel dat niet gefermenteerd is, kan problematiek in het spijsverteringskanaal veroorzaken.

 

Ei(producten)

DO DON'T
Biologische eieren Rauwe eieren en producten hiervan

Uitleg: voor een zwangere vrouw is een ei gezond mits het ei niet rauw is en wel van biologische afkomst is.

 

Noten en zaden

DO DON'T
Ongezouten en ongebrande noten(mix) Enkel cashewnoten*

*Cashewnoten bevatten meer omega 6 vetzuren waardoor het bijdraagt aan een lichaam dat gevoelig(er) is voor ontstekingen. Overige noten en zaden bevatten omega 3 vetzuren. De balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is van belang. Daarom kunnen ongezouten en ongebrande cashewnoten wel in een mix worden gegeten.

wat kan je niet eten als je zwanger bent

Kortom: een onbewerkte notenmix levert de juiste voedingsstoffen aan een zwangere vrouw en haar baby.

 

Vlees

DO DON'T
Biologisch doorbakken rood vlees Niet biologisch vlees*

*In vlees dat niet van biologische afkomst is, zit een hoge dosis glysofaat (bestrijdingsmiddel), omdat de dieren worden gevoerd met soja en maïs. Uit onderzoek blijkt dat glysofaat gelinkt wordt aan autisme bij het kind (zie hierboven).

Kortom: biologisch doorbakken vlees is een aanwinst voor het eetpatroon van de zwangere vrouw.

 

Vis

DO DON'T
Verse zalm Vacuümverpakte vis of vis uit blik.

Uitleg: vis is een aanwinst voor de zwangere vrouw mits het vers is, weinig tot geen verstorende stoffen bevat en eventueel is gerookt of doorbakken.

 

Vetten

DO DON'T
Visolie en krillolie Transvetzuren (zoals in koek, snoep, fast food)

Uitleg: de meeste natuurlijke vetten zijn een aanwinst voor de zwangere vrouw en haar baby. Transvetzuren daarentegen hebben een verstorende werking op moeder en kind.

 

Hulpstoffen en zoetstoffen

DO DON'T
Gedroogde en verse kruiden* Schadelijke E-nummers**

*Verse kruiden zijn gezond en een smaakmaker voor je gerechten. Toch zijn er vele kruiden, zoals basilicum en tijm, die zwangere vrouwen moeten vermijden, omdat ze de baarmoeder kunnen laten samentrekken waardoor een vroeggeboorte kan ontstaan. In totaal worden er in het boek vitaal van start meer dan 40 kruiden en zaden aangehaald die negatief kunnen werken op je zwangerschap.

**Niet alle E-nummers zijn schadelijk. Toch blijkt dat we veelvuldig schadelijke E-nummers binnenkrijgen waarvan blijkt dat het schade kan aanrichten aan onder andere de vruchtbaarheid, baarmoeder, overige organen, DNA en energiehuishouding. In het boek vitaal van start staat een compleet overzicht van E-nummers die je als zwangere vrouw moet vermijden.

Kortom: een zwangere vrouw kan het beste puur en onbewerkt eten en tegelijkertijd weten welke stoffen verstorend kunnen werken. Er bestaan veel verstorende stoffen in dagelijkse producten.

 

Medicatie en supplementen

DO DON'T
Natuurlijke voedingssupplementen met actieve stoffen (lees hier meer) Paracetamol*: bij hoge uitzondering

*Paracetamol blijkt niet langer veilig voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Ik heb dit artikel voor je geschreven waarin je leest wat de gevolgen van paracetamol tijdens de zwangerschap (en de alternatieven) zijn.

Kortom: een zwangere vrouw kan natuurlijke voedingssupplementen gebruiken. De synthetische variant, kruidencombinaties en medicatie waaronder ook paracetamol kunnen schade aanrichten.

 

Verpakkingen

DO DON'T
Glas Plastic*


*Plastic bevat de hormoon verstorende stof Bisfenol A (BPA). Deze weekmaker kan eicellen beschadigen en miskramen veroorzaken.[3] Ook kan BPA tijdens de zwangerschap later obesitas veroorzaken bij je kind.[4]

wat kan je niet eten als je zwanger bent

Kortom: bisfenol A in plastic kan miskramen veroorzaken.

 

Verdovende middelen

DO DON'T
(Soft) drugs

Uitleg: voor een optimale zwangerschap kan er beter helemaal geen gebruik worden gemaakt van verdovende middelen.

 

Cosmetica

DO DON'T
Natuurlijke cosmetica Synthetische huidverzorging en cosmetica met daarin hormoon verstorende stoffen*

*De huid is ons grootste orgaan en heeft de functie om het lichaam te beschermen van invloeden van buitenaf. De huid kan stoffen waarmee het in aanraking komt direct opnemen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder intelligent zijn als de moeder tijdens de zwangerschap in contact komt met bijvoorbeeld ftalaten in verzorgingsproducten en cosmetica.[5]  In het boek vitaal van start staat een totaal overzicht van hormoon verstorende stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten, wat hiervan de gevolgen zijn en welke alternatieven je kan gebruiken.

Kortom: hormoon verstorende stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten kunnen de ontwikkeling van een kind verstoren.

 

 

wat kan je niet eten als je zwanger bent

© 2016-2019 – Sanne Knijn, all rights reserved

 

Disclaimer: deze website geeft geen medisch advies. Bij twijfel: raadpleeg een verloskundige of (huis)arts.

 

Bronnen

[1] Chiu YH, Williams PL, [..], Chavarro JE; EARTH Study Team. Association Between Pesticide Residue Intake From Consumption of Fruits and Vegetables and Pregnancy Outcomes Among Women Undergoing Infertility Treatment With Assisted Reproductive Technology. JAMA Intern Med 2017 Oct 30

[2] http://anh-usa.org/half-of-all-children-will-be-autistic-by-2025-warns-senior-research-scientist-at-mit/

[3] https://www.cbsnews.com/news/bpa-exposure-may-increase-miscarriage-risk-in-pregnant-women/

[4] Hoepner LA, Whyatt RM, [..], Rundle AG. Bisphenol A and Adiposity in an Inner-City Birth Cohort. Environ Health Perspect 2016 May 17

[5] Factor-Litvak P, Insel B, [..], Whyatt RM. Persistent Associations between Maternal Prenatal Exposure to Phthalates on Child IQ at Age 7 Years. PLoS One 2014; 9(12):e114003